Je zuur/base in balans brengen

Zo kort mogelijk 🧺

Ik wil jou zo kort mogelijk uitleggen wat zuur/base is en tegelijk meteen inspiratie geven om in balans te raken. Voor extra info over het onderwerp heb ik wat linkjes in de tekst verwerkt die naar een andere website sturen met een uitgebreide uitleg.

Hoe zuur ben jij?πŸ₯΄πŸ˜œ

Alles wat je eet en drinkt doet wat met het zuur/base balans van je lijf. Je bloed is licht basisch πŸ”΅ en het is van belang dat je dit zo constant mogelijk houdt. Zodra jij zuurvormende 🟑 voeding en drankjes gaat nuttigen veranderd de pH-waarde van je bloed. Dit vindt jouw lichaam niet fijn en er zullen verschillende lichaamsfuncties minder goed gaan werken. Je kunt eventueel testen hoe zuur je lijf is d.m.v. strips die de zuurgraad van je urine meet.

Zuurte-graad VS zuurte-effect

Het eerste wat ik dacht was “citroenen, die zijn zuur!”. WRONG! Citroenen zijn weliswaar zuur van smaak maar het heeft een basisch effect op je lichaam. Het Westerse voedingspatroon is verzurend dus hete thee met citroen of het eten van een pure citroen is juist gunstig voor onze zuur/base balans.

MEER energie en MINDER ziek

Ik hoef je niet te vertellen dat het Westerse eetpatroon onze energiestroom doet afnemen en ons ziek maakt. Zodra je dingen gaat vervangen en, met name, toevoegen aan je eetpatroon ben je goed op weg naar een gezonder en energieker leven. Je hoeft absoluut geen dieet te volgen! Hieronder vertel ik jou hoe ik aanpassingen maak en ik dingen toevoeg in mijn dagelijkse (eet)routine.

Wat ga ik doen?πŸ€”

Ik ben niet perfect en dat wil ik ook niet zijn. Ook ik vind het bijna onmogelijk om dingen rigoureus aan te pakken. Ik blijf liever voor de zoveelste keer de serie Friends kijken terwijl ik op de bank met wat lekkers ontprikkel van de dag. Door alle adviezen en ‘MOETJES’ geef je al op voordat je begint toch? Zeker als je al niet lekker in je vel zit…

Maar wat ga ik dan WEL doen? Ik heb een puntensysteem gemaakt voor producten om voor mezelf helder te krijgen hoe basisch of verzurend een product is. Inzicht dus! Ik heb hieronder een lijstje gemaakt van dingen die ik (wel eens) tijdens het ontbijt eet. Hier heb ik gekleurde rondjes aan gegeven.

Geel is verzurend 🟑
Blauw is basisch πŸ”΅
Het is de bedoeling dat je maaltijd en tussendoortjes richting de kleur groen 🟒 (neutraal) gaan.

Aan de hand hiervan heb ik conclusies getrokken en dingen aangepast aan (allereerst) mijn ontbijt. Het is een begin, een begin wat overzichtelijk is, waar ik enthousiast van wordt en een begin waar vanuit ik motivatie krijg om verder te willen. Hoe fijn is het om jezelf juist NIET dingen te ontzeggen maar juist dingen TOE te zeggen!

Alle kleine beetje helpen ons lijf een handje om energie te laten stromen.

Mijn (huidige) ontbijt

Kaas🟑🟑🟑
Pindakaas🟑🟑🟑
Zuurdesem brood🟑
Cracker🟑
Gekookt ei🟑
Koffie zwart🟑🟑
Totaal11 punten
Verzurende producten (ai πŸ₯΄)
KruidentheeπŸ”΅
(Rijpe) BanaanπŸ”΅
Totaal2 punten
Basische producen (Oeps πŸ˜…)

Mijn aangepaste ontbijt

Cracker met kaas🟑🟑🟑🟑
Cracker 🟑
Koffie (zwart)
🟑
Gekookt ei🟑
Totaal7 punten
Verzurende producten
en
(i.p.v. pindakaas) met

en
en (naderhand)
🟒 = neutraal
πŸ₯³

KiemenπŸ”΅πŸ”΅πŸ”΅
Amandelpasta πŸ”΅
Heet water
met citroen
πŸ”΅πŸ”΅
(rijpe) BanaanπŸ”΅
Totaal7 punten
Basische producten

GeΓ―nspireerd?

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om zelf ook aan de slag te gaan met de zuur/base balans van je lichaam. De lijst die ik heb gebruikt vind je HIER.

Welke aanpassingen ga jij maken?

Laat het me weten want dat vind ik interessant! 🧐

Liefs, Nadia Anne πŸ€

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *